Nisbetiye Mah. Bilgin Sok. 1/4 Etiler, Beşiktaş Istanbul, Turkey

Ön Dişin Kırılması Durumunda Ne Yapılmalı? Kırık Diş Yapıştırılabilir mi?

On-Disin-Kirilmasi-Durumunda-Ne-Yapilmali-Kirik-Dis-Yapistirilabilir-mi-1

Ön diş kırılması konuşmayı, yeme-içmeyi ve elbette görünümü son derece olumsuz etkilediği için acil diş vakasıdır. Hali hazırda çürümüş, mine tabakası aşınmış olduğu için dişlerin kendiliğinden veya çiğneme esnasında kırılması mümkün olduğu gibi fiziksel darbe nedeniyle de dişiniz kırılabilir. Böyle bir durumda ne yapılmalı, kırılan diş yapıştırılabilir mi, acil diş tedavisi için izlemeniz gereken prosedürler neler bu yazıda kısaca değineceğiz.

Ön Diş Kırılması Durumunda İlk Ne Yapılmalı?

Diş her ne kadar kemiksi bir yapıda olsa da içerisinde sinir uçları barındırır ve bu nedenle sıcak-soğuk ve ağrı hissetmenize neden olur. Eğer dişinizde sadece mine tabakasında bir çatlama yaşandıysa neredeyse hiç ağrı hissetmezsiniz. Ancak daha alt katmanlar olan dentin (sarı ve pürüzlü bir tabakadır) veya pulpa (sinir uçlarının da olduğu kırmızı renkli tabakadır) katmanına değin kırık veya çatlak varsa ağrı hissedersiniz. Çiğneme esnasında dişiniz kırıldıysa derhal çiğnemeyi bırakıp ağzınızı tuzlu ve ılık suyla çalkalamalı kırılan dişin parçalarını da serumla ıslatılmış gazlı beze koymalısınız. Bu sayede kırık diş parçalarındaki canlı doku bu sayede bir süre daha yaşamaya devam edecektir. Akabinde elbette derhal acil diş hekimliği hizmeti olan bir diş kliniğine ulaşmalısınız. 

Kırık Ön Dişe İmplant Yapılabilir mi?

Dişin kırılma biçimine göre diş hekimi kırığı dolgu kullanarak veya yapıştırarak eski haline getirebilir. Kırık eğer köke yakın kısımda ise kanal tedavisi sonrası post uygulaması ile kök sağlamlaştırılıp ardından üzeri porselen kuron ile tamamlanabilir. Ancak kök kurtarılamayacak durumda ise kökün de çekilerek yerine implant vidası yerleştirilmesi gerekebilir. Ön diş kırılması halinde hastanın yeme-içme düzeni, konuşması ve görünüşü de etkileneceği için geçici diş kullanabilirsiniz. Böylece iyileşme sürecinin olumsuzlukları en aza indirgenir.

İmplant diş uygulaması iki ana prosedürden oluşmaktadır. Birincisi implant alt parçası olan vidanın yerleştirilmesi, ki sadece uzman bir cerrah tarafından uygulanabilir. İkincisi ise vidanın yerleştirilmesi ve iyileşmesinin ardından kalıcı diş protezinin takılmasıdır. Acil vakalarda ilk seçenek elbette implant değil ancak diş kökünün kurtarılamaması halinde doğal dişe en yakın uygulamadır. Sürecin birinci kısmının tamamlanması halinde hastanın iyileşme sürecinde kullanması için geçici dişler takılır. Böylece ön diş kırığı hastanın hayatında olumsuz durumlara yol açmaz. İyileşme sonrasında (yaklaşık 2 ay) kalıcı dişin takılmasıyla hasta eskisi kadar sağlam, doğal görünümde dişine kavuşmuş olur.

bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.