Nisbetiye Mah. Bilgin Sok. 1/4 Etiler, Beşiktaş Istanbul, Turkey

Evde Diş Beyazlatma Yapılabilir mi?

2-2 (1)

Sağlıklı dişlerin en büyük göstergesi, rengi. Ayrıca sosyal ilişkilerde de diş beyazlığı dikkat edilen bir nokta. Ancak pek çok kişi düzenli olarak dişlerini fırçalamasına rağmen dişlerinin yeterince beyaz olmadığından yakınıyor. Bu yazıda dişlerin doğal rengine, düzenli diş fırçalamanın etkilerine ve evde diş beyazlatma yöntemleri olarak sunulan tekniklerin ne kadar doğru, ne kadar yanlış olduğuna odaklanacağız. 

Dişlerin Doğal Rengi Beyaz Mıdır?

Doğal diş rengini anlayabilmek için diş yapısını bilmek gerekir. Doğal dişlerimizin en dış yüzeyine mine tabakası adı verilir. Bu tabaka beyaz ancak yarı saydam yapıdadır. Dişlerimizi fırçaladığımızda mine tabakasına tutunan plağı ve artıkları temizleyebiliriz. Ancak tahmin edileceği üzere diş rengini belirleyen ana faktör, mine rengi değil, altında bulunan dentin tabakasıdır. Dentin, dişin %75’lik bir bölümünü oluşturan, kemiğe çok benzer yapıda olmasına rağmen ısı ve dokunma gibi duyuları aktarabilen “canlı” bir tabakadır ve evet, sarı renktedir. Doğal diş renginiz mine tabakanızın ne kadar saydam olduğuna ve dentin tabakasının rengine bağlı diyebiliriz. Bu nedenle dişin doğal rengi beyaz değil, beyaza yakın bir sarı renktir. 

Düzenli Diş Fırçalamak Dişleri Beyazlatır mı?

Dişlerinizi her gün en az 2 defa fırçalamanız diş yüzeyinde yemek artıklarının birikip plağa dönüşmesini engeller. Elbette dişlerinizi fırçalamak daha beyaz bir görünüm oluşmasını sağlayacaktır. Diş minesi yarı saydam olduğu gibi geçirgen yapıdadır. Temizlenmeyen artık yemekler, çay ve kahve gibi içecekler mine tabakasının içerisine sirayet edip dişi, dentin tabakasına değin sarartabilir. Ayrıca dişin dış yüzeyinde tartar ve plak oluşumu da dişin beyazlığını yok edecektir. Dişlerin düzenli fırçalanması diş beyazlığının ilk ve en önemli kuralıdır. Haftada bir, üç günde bir veya daha geniş aralıklarla fırçalanan dişlerin beyaz olması, hatta sağlıklı kalabilmeleri dahi pek mümkün değildir. Eğer diş beyazlığının bu aşamasında bir sorun yok ise evde diş beyazlatma ile ilgili verdiğimiz tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.

Evde Diş Beyazlatma Yöntemleri

Diş minesi son derece hassas ve bununla birlikte geçirgen bir yapıdadır. Evde diş beyazlatma yöntemlerinin bazıları diş minesinin üst tabakasında oluşan plağı temizlemeye yardımcı olurken bazıları da geçirgen yapıyı kullanarak dentin tabakasının da kısmen beyazlamasını sağlayacaktır. Önemli olan nokta, diş minesine zarar verebilecek kimyasal kulanımından, sert fırçalamadan ve kürdan gibi son derece zararlı araçlardan uzak durmak. 

1: Karbonat, Limon ve Tuz Üçlüsü

Haftada en fazla bir kez dişlerinizi karbonat, limon ve tuz karışımı ile fırçalamak yaklaşık bir aylık uygulama sonunda dişlerinizde gözle görülür beyazlama sağlayacaktır. Ancak bu karışımın yüksek asitik değeri diş minesine ve diş etine zarar verebileceği için sık tekrar edilmemeli ve fırçalama esnasında yumuşak hareketler uygulanmalıdır.

2: Portakal Kabuğu ve Defne Yaprağı Macunu

Evde diş beyazlatma için portakal kabuğu ve defne yaprağını ezerek veya blender-rende ile macun haline getirerek kullanabilirsiniz. Beraberinde diğer diş beyazlatma yöntemlerini de uygulayabilirsiniz, böylece daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Ancak karışım dentin tabakasına da etki edebileceği için on günde bir kez uygulanması gerekmektedir.

3: Muz Kabuğu ile Dişleri Ovalamak

Diş macunu içeriğinde bulunan kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi bileşenleri doğal şekilde barındıran muz kabuğu doğal bir diş fırçası gibi kullanılabilir. Dilediğiniz sıklıkta dişlerinizi normal şekilde fırçaladıktan sonra muz kabuğu ile ovalayabilirsiniz. Düzenli kullanımda sonuçları inanılmaz gelebilir.

Evde Diş Beyazlatmadan Sonuç Alınamaz İse Ne Yapılmalı?

Uyguladığınız yöntemler mutlaka dişlerinizde bir miktar beyazlama sağlayacaktır. Ancak sonuç sizi tatmin etmiyor ise sorun dentin tabakasında olabilir. Diş hekimleri diş beyazlatma için 

  • Ev tipi diş beyazlatma: ağız ve diş ölçülerine özel üretilen diş plağına her gün beyazlatma jeli doldurulur ve gece boyunca takılır, düzenli kullanım sonucunda dişleriniz 1-2 hafta içerisinde beyazlar.
  • Ofis (klinik tipi) diş beyazlatma: diğer adıyla lazer diş beyazlatma yöntemi, diş hekiminin diş yüzeyinize beyazlatma jeli uygulaması sonrasında yaklaşık 1 saat UV ışını uygulaması ile çok daha kısa sürede sonuç alabileceğiniz bir diş beyazlatma yöntemidir.
  • Kombine diş beyazlatma: ofis ve ev tipi diş beyazlatma işleminin birlikte uygulanmasıdır. Önce ofis tipi diş beyazlatma uygulamaları tamamlanır, ardından günlük kullanım için diş beyazlatma plağı verilir.
  • Zoom diş beyazlatma: yine klinik tipi diş beyazlatmaya benzer şekilde diş yüzeyine beyazlatma jeli uygulanır, 2-3 seans ve seans başına yaklaşık 15-25 dakikalık uygulama ile dişler beyazlatılır.

bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.