Nisbetiye Mah. Bilgin Sok. 1/4 Etiler, Beşiktaş Istanbul, Turkey

İmplant Diş Nedir, Tedavi Süreci Detayları ve En İyi İmplant Markaları

6-1

Hastanın yaşam kalitesini çok hızlı yerine getirmesi ve ömür boyu kullanılabilmesi nedeniyle implant diş tedavisi, eksik diş telafisinde köprü ve protez diş uygulamalarından çok daha efektiftir. Ancak ne kadar yüksek teknoloji ürünü olursa olsun implant dişler, doğal dişler kadar “sizinle” uyumlu olamazlar. Bu nedenle implant tedavisi, dişin çoktan eksildiği veya diş kökünün hiçbir şekilde kurtarılamadığı durumlarda tercih edilmelidir. Ayrıca cerrahi işlem gerektirdiği için implant tedavisi yaptırırken dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var. Yazımızda A’dan Z’ye implant diş tedavisini ele alacak, sıkça sorulan sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

 

İmplant tedavisi hangi durumlarda gereklidir?

Doğal diş kökünün olmadığı veya kurtarılamayacağı durumlarda implant diş uygulaması yaptırılabilir. Yazının başında da söylediğimiz gibi protez diş ve köprü diş uygulamalarının aksine implant diş, kemikle kaynaşma ve iyileşme sürecini tamamladığında doğal dişleriniz kadar rahat kullanılabilmektedir.

Pek çok kişi bir veya iki eksik dişi problem etmez ve hayatlarını olağan şekilde sürdürmeyi tercih eder. Ancak eksik dişler ilerleyen zamanlarda çok daha büyük ve tedavisi zorlaşan problemlere yol açmaktadır:

  • Eksik dişin olduğu taraf ile çiğneme yapılamaması.
  • Dişlerde çarpıklık oluşması.
  • Diş kapanışının değişmesi nedeniyle çene eklemlerinde kayma ve cerrahi müdahale gerektirebilecek sorunların yaşanması.
  • Çene kemiğinin giderek erimesi ve yok olması, ki bu durum ilerlediğinde implant tedavisinin uygulanmasını dahi engelleyebilir. 

Diş çürüğü, fiziksel travma, periodontolojik sağlık sorunları vb. nedenler ile dişiniz düştü veya çekildi ise implant diş tedavisini en kısa sürede değerlendirmeye almanızı öneririz. Elbette en doğru tedavi planını diş hekiminiz ile birlikte oluşturabilirsiniz. Bazı durumlarda implant diş yerine köprü veya protez diş tedavisinin uygulanması gerekebilir.

İmplant Diş Tedavisi Aşamaları

İmplant diş uygulaması kendi başınıza karar verebileceğiniz bir süreç değildir. Uzman bir diş hekimi tarafından size bu konuda yönerge verilmediği sürece internetten veya çevrenizden edindiğiniz bilgiler ile implant tedavisine ihtiyacınız olup olmadığına karar kılmamalısınız. Ancak güncel diş hekimliği teknolojilerine sahip bir klinikte, cerrahi konusunda deneyimli bir diş hekiminin muayenesi sonucunda sürece başlanabilir. İmplant tedavisi şu aşamalardan geçilerek uygulanır:

  • İlk muayene ile mevcut ağız ve diş sağlığının belirlenmesi, eksik dişlerin incelenmesi.
  • Tedavi planının hastanın komşu diş ve çene kemiğine göre oluşturulması.
  • Hastaya en uygun implant markasının belirlenmesi, sürecin kalanı hakkında hastanın bilgilendirilmesi.
  • Cerrahi müdahalelerde uzman diş hekim tarafından implant alt yapısının yerleştirilmesi.
  • Yerleştirilen implant alt yapısının çene kemiğine kaynaması ve diş etinde oluşan travmanın iyileşme süreci yaklaşık 2 ay sürmektedir. Kimi durumlarda çok daha erken veya geç iyileşme süreci görülebilir. İyileşme sürecinde geçici protez diş takılabilir. 
  • İmplant alt yapısının sorunsuz şekilde çene kemiğine kaynaması ve tam iyileşmenin ardından implant üst yapı protezi ilkine göre çok daha basit bir müdahale ile yerleştirilir.
  • Son kontrollerin yapılması ile birlikte hasta implant diş bakımı ve temizliği konusunda bilgilendirilir ve tedavi sonuçlandırılır.

İmplant altı vidası ve implant üstü protez seçimi hastalar için kafa karıştırıcı bir süreç olabilir. Tedavi planlaması aşamasında marka seçimini diş hekiminiz ile birlikte yapmanızı öneririz. Ancak seçim yaparken maliyet ve güvenilirlik kriterleri kadar implantın uygulanacağı bölgeye göre hekiminizin tavsiyesi de dikkate alınmalı. 

Ek olarak; bir günde implant, hızlı implant tedavisi vaatleri maalesef “çoğu durumda” gerçeği yansıtmamaktadır. Evet, tedavi planlamasının hemen ardından dijital ölçülerin alınıp aynı gün içerisinde hastaya implant vidası yerleştirilebilir. Ancak tedavinin bu noktasından sonra geçici protez yerine kalıcı şekilde implant üstü protezin de takılması halinde ciddi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle aralarında en az 2 ay iyileşme süreci bırakılarak implant tedavisinin iki randevuda tamamlanmasında fayda var. İmplant vidasının çene kemiğine kaynamaması halinde çenede ve diş etinde ciddi sağlık sorunları oluşabilir. 

Sedasyon Uygulaması (Uyutarak) İmplant Tedavisi

Dişçi korkusu histerik bir durum olmasına rağmen pek çok kişinin diş sağlığını kendi kendilerine riske atmalarına sebep olabiliyor. Basit ağız ve diş sağlığı sorunları apse, iltihap, çürümenin yayılması ve hatta diş kaybı noktasına kadar ertelenebiliyor. İmplant diş tedavisi cerrahi müdahale gerektirdiği için dişçi korkusu daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir. Eğer hastada aşırı kaygı ve endişe hali varsa bugün pek çok diş kliniğinde sedasyon uygulaması yapılabilmekte. Yani hasta cerrahi uygulama sırasında damar yoluyla aldığı sedasyon sayesinde sakinleştirilebilir, endişe ettiği tüm süreci kolayca atlatabilir. Hasta kendisine geldiğinde tedavi çoktan bitmiş olacaktır. Rutin pansuman ve doğru bakımların uygulanması ile hızlı bir iyileşme sürecine başlanılacaktır. 

İnce Çene Kemiğine İmplant Tedavisi Uygulanabilir mi?

Eksik dişlerin tedavi edilmemeleri halinde çene kemiğinde erime ve hatta tamamen yok olmasına yol açtığından bahsetmiştik. Doğal diş kökleri çene kemiğinin içerisine gömülüdürler ancak dişin olmaması durumunda bu alan işlevsiz hale geldiği için vücut tarafından yavaş yavaş yok edilmeye başlanır. Bu nedenle implant diş tedavisine gelen pek çok hastada ince çene kemiği sorunu görülmektedir. 

İmplant tedavi planlamasında tomografik görüntüleme ile hastanın ağız ve çene yapısı elde edilir. Cerrahi müdahaleyi gerçekleştirecek olan hekimin incelemesine göre eğer çene kemiği çok ince veya yok ise bölgeye sentetik kemik tozu uygulaması ile çene kemiğinin tekrar oluşması sağlanabilir. Sentetik kemik tozu (greft) uygulaması ortalama 3-6 ayda sonuç vermektedir. Sonrasında bölgeye implant diş uygulaması yapılabilir.

İmplant Üstü Protez Seçenekleri

İmplant üstü protezler hastaya uygulanacak implant sayısına, implant dişlerin bölgelerine göre hareketli ve sabit olarak temelde ikiye ayrılmaktadır. 

Sabit İmplant Üstü Protez Nedir?

Tek kron, yani komşu dişlerin sağlam olduğu ve bölgesinde tek bir dişe implant uygulaması yapılacağı zaman tercih edilen üst protez biçimidir. Tıpkı doğal dişleriniz gibi davranırlar ve çenede kemik kaybını önlemeye yardımcı olurlar. Sabit olmaları nedeniyle konuşma, yeme-içme ve diğer durumlarda hareket etmezler. Bu nedenle alışma süreci çok daha kolaydır.

Hareketli İmplant Üstü Protez Nedir?

Alt veya üst çenede tamamen veya bölgesel olarak diş eksikliği var ise her diş kökü için birer tane implant vidası yerleştirmemek amacıyla uygulanan implant üstü protez seçeneğidir. Üst çenede en az dört komşu dişin, alt çenede ise en az iki komşu dişin eksikliğinde hareketli implant üstü protez tercih edilebilir. Takılıp çıkarılabilmesi sayesinde temizliği daha kolay yapılabilmektedir. Ancak kullanım ve bakıma bağlı olarak düzenli şekilde diş hekimi tarafından ayarlamalar yapılması gerekebilmektedir. Bu nedenle sabit implant üstü protezler kadar efektif değildirler.

Tamamen Dişsiz Ağızlarda İmplant Uygulaması

Özellikle ileri yaşlarda görülebilen tamamen dişsiz ağızlar için implant veya total protez diş uygulaması kaçınılmazdır. İmplant tedavisi çok daha kalıcı olması nedeniyle genellikle ilk tercihtir. Sadece bir veya iki doğal dişin kalmış olması halinde bu dişler de çekilerek yerlerinde implant diş yapılması en doğrusudur. All on four, all on six, all on eight olarak anılan bölgesel çoklu implant uygulamaları ile tüm ağıza implant diş yerleştirilebilir. Ağız ve çene yapısına göre çiğneme baskısına dayanabilecek şekilde implant vidalarının yerleştirileceği noktalar tespit edilir. Tüm dişler için birer tane implant vidası yerleştirilmez. İmplant üstü protezlerin bir kısmı köprü biçiminde birbirine bağlıdırlar ve en az iki, en çok sekiz implant vidasından destek alarak sabitlenirler. Tam dişsiz ağızlarda implant uygulaması yaşam kalitesini gerçekten yükseltmeye yardımcıdır. Ancak operasyonun çok iyi bir klinikte, deneyimli uzman bir diş hekimi tarafından yürütülmesi de bir o kadar elzemdir.

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi aşamalarında implant diş tedavisinin ne kadar sürdüğü hakkında kısaca bilgilendirme yapmıştık. Tekrar etmek gerekirse; eğer ağız ve çene yapınızda bir sorun yok ise implant tedavisi iki seans ve seanslar arası en az iki ay iyileşme süreci ile tamamlanabilmektedir. Elbette bu sürenin uzaması veya kısalması kişiye göre değişebilir. 

Bir Günde İmplant Tedavisi Yapılabilir mi?

Tek seansta, bir günde implant diş tedavisi mümkün olmasına rağmen sağlıklı bir tercih değildir. Hastanın çene kemiğinde erime yok ise ve komşu dişlerin de sağlıklı olması halinde implant vidasının yerleştirilmesinin hemen ardından implant üstü protez de takılabilir. Bir günde implant tedavisinin başarı oranı düşük değil. Söylemek istediğimiz sadece bunun gerçekten ihtiyaç olmadığı durumlarda tercih edilmemesi gerektiği. İmplant vidasının takılması sonrasında geçici implant üstü protez ile iyileşme sürecinde yeme-içme aktiviteleri sürdürülebilir. İyileşme tamamlandığında ise kalıcı şekilde implant üstü protezin yerleştirilmesi daha doğrudur. Yinede bu konuyu hasta kendi şart ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak diş hekimi ile birlikte karara bağlamalıdır.

En İyi İmplant Markaları Hangileri?

İmplant marka tercihi hastaları için son derece kafa karıştırıcı olabiliyor. Vücudunuza yerleştirilecek olan nesnenin kalitesini ve size uygunluğunu sorgulamanız gayet doğal. Yerli ve yabancı onlarca implant diş markası mevcut. Markalar arasında kıyaslamada dikkat etmeniz gereken noktalar:

  • İmplant diş için garanti veriliyor mu ve bu garanti dünyanın her yerinde erişilebilir mi?
  • Marka kaç yıldır üretim yapıyor ve diş hekimlerinin gözündeki yeri.
  • Kemik ile uyuşumu en yüksek materyal olan titanyumdan mı üretilmiş?
  • Kullanan hastaların implant markası hakkındaki yorumları neler?
  • Tercih etmeyi düşündüğünüz markayı diş hekiminiz “sizin için” onaylıyor mu? Diş hekimi bazı durumlarda size farklı nedenlerle başka bir markayı önerebilir. Eğer böyle bir durum yaşarsanız diş hekiminizin önerdiği markayı da dikkate almalısınız ve araştırmalısınız; çünkü ağız-çene yapısına göre bazı marka implantlar diğerlerinden daha uygun olabilir.

Aşağıda dünyanın en çok tercih edilen yabancı implant diş markalarını ve yerli implant markalarını listeledik. Elbette bu listede adı geçen tüm markalar belli bir güvenilirlik seviyesini aşmış olan, kendini ispatlamış markalar. Lütfen daha önce hiç duyulmamış markaları tercih etmeyin. 

MARKA KURULUŞ YILI MENŞEİ
Straumann (ITI)  1954 İSVİÇRE
Strauman (Medentika) 1954 ALMANYA
Strauman (Zinedent) 1954 BREZİLYA
Strauman (Anthogyr) 1954 FRANSA
Osstem  1997 GÜNEY KORE
Zimmer  1927 ABD
Megagen 2002 GÜNEY KORE
Dentsply (Astra) 1899 İSVİÇRE
Dentsply (Ankylos) 1899 ALMANYA
Nobel 1952 İSVİÇRE
Tekka 2004 FRANSA
Camlog 1988 ALMANYA
Neoss  2000 İSVİÇRE
Dentaurum 1886 ALMANYA
Bicon  1994 ABD
Thommen 1975 İSVİÇRE
Implance 2007 TÜRKİYE
Nucleoss 2016 TÜRKİYE
DTI 2017 TÜRKİYE

 

bir yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.